Tre tanker om turen til Nederland

Vi stilte tre spørsmål til ti studenter og to faglærere:

  1. Hva gjorde størst inntrykk på deg under vår fem dager lange tur til Nederland?

  2. Hva var det mest interessante på teknologimessen IBC?

  3. Hvis du kunne lage et prosjekt med biometrisk utstyr fra Noldus IT, hva ville du forske på?

Foto: Sara Pedersen Stene

Foto: Sara Pedersen Stene

Ingvild Fiskerstrand


1. Den flotte byen Utrecht gjorde et godt inntrykk på meg. Det var fint å oppleve hvordan Nederland er utenfor Amsterdam, og å se alle de syklende i koselige små gater. Dit vil jeg gjerne reise igjen!

2. Jeg syns det var interessant å høre på foredraget holdt av Neal Mohan, Chief Product Officer i Youtube. Der snakket han om fremtiden til underholdning, han viste blant annet en rekke europeiske YouTubere og deres suksess på plattformen.

3. Jeg ville forsket på studenters/elevers oppførsel under en muntlig presentasjon eller eksamen. Der man kan bruke EEG-verktøy for å kartlegge hjernens aktivitet, kanskje i kombinasjon med pulsmåler for å finne ut når de blir ekstra nervøse. Dermed kan man analysere dataene for å finne ut hva de sliter med eller hva de mestrer under en slik stressende situasjon.

Foto: Sara Pedersen Stene

Foto: Sara Pedersen Stene

Lars Nyre


1. Det som gjorde størst inntrykk på meg under turen var Nederland. Toget susar langs kanalar og grøne enger med sunne og friske kyr. Utrecht er ein av mine favorittbyar, og eg fekk nesten lyst å flytta dit. Dei har tørt vær, fredelige syklistar, god mat og drikke, og effektiv transport. Endå betre enn Noreg!

2. Det mest interessante på IBC var standen til Media City Bergen. Eg gjekk jo kilometervis omkring på messa i fleire dagar og såg mange stands som var større og meir imponerande (t.d. Vizrt, IBM og Sixty), men samtidig vart eg oppriktig imponert over standen “vår”. Standen til Media City hadde sin eigen sjarm, med trepanel og servering. Folka i NCE Media haldt standen i gang heile tida. Eg fekk lyst å komma tilbake neste år, med UiB som ny samarbeidspartner med eigen plass på standen.

3. Hvis eg kunne laga eit prosjekt med Noldus ville eg brukt FaceReader, eye-tracking, puls- og sveittemålar til å måla om folk verkeleg likar Beatles. Eg ville spelt svært gode låtar som Ticket to Ride, Lady Madonna og Strawberry Field Forever, og laga eit oppsett for å studera kroppslege reaksjonar undervegs. Den som får mindre enn 40 % score for å lika Beatles få eit elektrisk støt som straff.

Foto: Sara Pedersen Stene

Foto: Sara Pedersen Stene

Oda Elise Nordberg

1. Det som gjorde mest inntrykk på turen var hvor fine byer Amsterdam og Utrecht er, og hvor kjekk gjeng dette var å reise på tur med.

2. Det mest interessante på IBC var Spherical Drone Display - en flygende (drone) skjerm.

3. Hvis jeg skulle lage et prosjekt med Noldus ville jeg sett på muligheten for å bruke Emotion Tracker til å lære autister å lese naturlige ansiktsuttrykk, samt selv å uttrykke naturlig ansiktsmimikk.

 
Foto: Sara Pedersen Stene

Foto: Sara Pedersen Stene

Marthe Karin Sanden Skauge


1. Det som gjorde størst inntrykk på meg på denne turen var å se hvor sammensveiset Mixmaster-gjengen er utenfor universitetet. Det var utrolig kjekt å kunne sitte seg ned langsmed en kanal og få i seg god mat og drikke før vi utforsket Amsterdam eller Utrecht videre.

2. Det mest interessante på IBC var foredragene. Jeg likte særlig godt Nicholas Economides foredrag om hvordan FOX Networks Group arbeider for å skape programmer over flere platformer, for å rekke ut til et publikum som stadig endrer medievanene sine.

3. Jeg kunne tenkt meg å bruke Noldus til å forske på psykiske sykdommer som for eksempel angst. Jeg ville brukt FaceReader, puls- og svettemåler og eye-tracking på personer som opplever angst, og deretter bruke den innsamlede dataen for å lære andre hvordan man skal gjenkjenne symptomene.

Foto: Sara Pedersen Stene

Foto: Sara Pedersen Stene

Gøran Andre Slettemark

1. Mest vil eg kanskje huske angsten for å verte påkjørt i sykkelfeltet. Dei utruleg mange syklistene i Amsterdam og Utrecht stopper ikkje for noe, så ein måtte passe godt på når ein kryssa gata. Å sykle sjølv var ein bedre opplevelse, med sykkel-vegar og -felt over alt. Her kan kanskje både Norge og Bergen lære noe om å legge til rette for sykling i kvardagen.

2. Mest spennande syns eg var eit kort foredrag frå BBC om binaural og 3D lyd-produksjon. Her lærte eg mykje om produksjon av lyd til VR-opplevelser, og om forskjellige typar høgtalarsystem som kan brukast til desse.

3. Eg kan tenke meg å bruke ein teknologi som FaceReader til å utføre ei brukerstudie over lengre tid, utenfor laboratoriet. Om teknologien blir bra nok kan ein sette opp eit web-kamera under TV-en og fange opp responsene til det som blir vist på skjermen. Deltakeren trenger ikkje gjere noe som helst, unntatt å konsumere innhold.

Foto: Marthe Karin Sanden Skauge

Foto: Marthe Karin Sanden Skauge

Fredrik H Jensen


1. Amsterdam og Utrecht gjorde størst inntrykk på meg siden det var første gang jeg besøkte Nederland. Byene har hver sin sjarm, men begge imponerte meg med artig arkitektur, trivelig stemning og spennende historie.

2. 8K HDR TV med høy oppdateringsfrekvens fra NHK var det mest spennende på IBC fordi det rett og slett var slående vakkert å se på. En fryd å oppleve fremtiden!

3. Barn og strømmetjenester skal jeg forske på. De yngste barna har ofte ikke vokabularet til å uttrykke seg detaljert nok for formålet med et forskningsprosjekt. Det faktumet, samt andre faktorer, vil gjøre muligheten til å bruke FaceReader sammen med de andre enhetene i den portable laben essensiell for å bedre forstå barn som brukere av strømmetjenester.

 
Foto: Sara Pedersen Stene

Foto: Sara Pedersen Stene

Terje Thue

1. Uten tvil det beste med turen var å reise sammen med en flott gjeng med studenter. Har lenge vært en drøm å kunne ta med seg studenter til messer som denne, viktig å kunne treffe bransjen på godt og vondt.

2. Jeg har deltatt mange ganger på IBC og andre messer. Mye av jobben er planlagt på forhånd med avtaler med forskjellige firmaer hvor man allerede kjenner produktet/teknologien. Men generelt ser jeg at AR er mer i vinden enn VR og det er interessant. Det har også dukket opp en del spennende firma rundt ip-styring m.m.

3. Ville ha brukt det i tilknytning til undervisning innenfor bildeanalyse, visuell retorikk og kanskje også på journaliststudenter i intervjusituasjon. Hadde også vært spennende å knytte det til audiovisuell databasesøk sammen med talegjenkjenning og ansiktsgjenkjenning. Man kunne da forbedre søk til ikke bare å finne alle bilder av X, men også (kun) bilder av X når vedkommende er sur, sint, aggressiv osv…..

Foto: Sara Pedersen Stene

Foto: Sara Pedersen Stene

Johanne Ågotnes

1. Det som gjorde størst inntrykk på meg var besøket hos Noldus. Det å se hvordan de jobber med brukertesting og atferdsforskning i praksis var veldig motiverende og det var interessant å snakke med mennesker som har mye erfaring i bransjen.

2. Det mest interessante på IBC var uten tvil besøket hos Sixty sin stand. De er et norsk selskap som blant annet utvikler interaktive løsninger for moderne TV-titting. De ga oss en haug med inspirasjon og idéer til vårt masterprosjekt. Det var også svært bekreftende for oss at de viste interesse og entusiasme for prosjektet.

3. Jeg ville sett på om kombinasjonen av Noldus sin face reader og eye tracker (les mer her: https://www.noldus.com/human-behavior-research/accessories/eye-trackers) kan være en bedre måte å gjøre brukertester med sårbare grupper (for eksempel barn) som kanskje ikke kan utrykke seg så godt med ord i kvalitative intervjuer.

Foto: Marthe Karin Sanden Skauge

Foto: Marthe Karin Sanden Skauge

Audun Klyve Gulbrandsen

1. Det var veldig gøy å få være tilstede på en så stor konferanse og presentere et prosjekt som vi har utviklet på UiB. Det var også kjekt å få møte folk fra andre universitet, og små og store bedrifter som presenterte produkter og tjenester de utvikler for mediaindustrien.

2. FutureZone var nok det mest interessante området på IBC. Her fikk vi bl.a. oppleve siste nytt innen Virtual Reality-produksjoner, og 8K-skjermer og kameraer som det trolig vil ta mange år før vi får se på markedet. Det var også noen artige og litt kuriøse prosjekter som ble presentert på FutureZone, slik som flygende reklameskjermer (droner utstyrt med 360-graders skjerm).

3. Jeg kunne tenke meg å forske på offentlig transport. Hvordan fastboende og dem som ikke er kjent i byen går frem for å få informasjon om rutetider, holdeplasser, og kjøp av billetter. Det kunne også vært interessant å studere design av holdeplasser, f.eks. om det er mulig å legge til rette for mer effektiv av- og påstigning, og mer komfortable venteområder. Et annet interessant prosjekt kunne være å forske på hvordan folk beveger seg på sykkel til-, fra-, og gjennom byen, slik at man kan optimalisere sykkelveiene.

 
Joakim.png

Joakim Vindenes

1. Hvor mye business det ligger i Broadcasting-industrien. IBC-messen hadde profesjonelt utstyr fra ekstremt mange leverandører. Det var interessant å få et innsyn i den delen av bransjen.

Fotograf: Sara Pedersen Stene

2. Det mest interessante for min del, var å snuble over noen 8K-skjermer med oppdateringsfrekvens på 240Hz. Fikk lyst til å installere den på kontoret, selv om jeg tror skjermkortet mitt ville fått litt utfordringer! Ellers var det veldig hyggelig å se at Media City Bergen sin stand inneholdt flere VR-utstillinger, blant annet fra Rainfall og Kodon.

3. Da ville jeg forsket på bruk av eye tracking inne i VR-headset! Det ville vært svært nyttig å se hva vi kan lære om folk sitt forhold til VR på denne måten, kanskje spesielt innenfor lærignsapplikasjoner. Noe slikt har vi lyst til å gjøre på SLATE.

IMG_4004 2.JPG

Sara Pedersen Stene

1. Hvor utrolig stor konferansen var!

Fotograf: Marthe Karin Sanden Skauge

2. Det mest interessante på IBC var foredraget “Reaching Gen Alpha: How to captivate kids” på lørdagen. I tillegg var det veldig gøy å se Johanne, Audun og Joakim presentere Hololens-prosjektet sitt på Media City Bergen sin stand rett etterpå!

3. Hvis jeg kunne lage et prosjekt med Noldus ville jeg forsket på ansiktsuttrykk og kroppsspråk når folk åpner gaver. Tror det vil være spesielt gøy å se hvordan folk reagerer når de får en gave de ikke liker!

Malin.png

Malin Fjell Olsen

1. Det som gjorde mest inntrykk på meg var kanalturen med båt gjennom Amsterdam. Lærte masse om Amsterdams historie og arkitektur. For en vakker by!

Fotograf: Sara Pedersen Stene

2. Det mest interessante på konferansen tror jeg må være en presentasjon jeg var på, på Adobe sin stand. “Cultivating creativity through a digital-first mindset” av Nicholas Economides. Presentasjonen handlet om hvordan våre medievaner endres, og om hvordan historiefortelling på digitale plattformer kan forbedres. Dersom du har lyst å sjekke den ut, har de publisert presentasjonen på YouTube.
Cultivating Creativity Through a Digital-First Mindset (IBC 2018) | Adobe Creative Cloud  https://www.youtube.com/watch?v=1e9AM3sGwQE

3. Hvis jeg skulle bruke Noldus på et forskningsprosjekt helt uavhengig av mastergraden min, hadde jeg hatt lyst til å bruke det til å forske på dyrs kroppsspråk. Hadde vært spennende å se kartlegge, analysere og lære mer om hunden min sin måte å kommunisere med meg.

Sara Pedersen Stene