UiB Mixmaster

Teknologi møter eldgammel yogateori

Av Malin Fjell Olsen

 
Kan yoga moderniseres av kunstig intelligens?

YogAline er et verktøy som kan hjelpe personer som ønsker å forbedre seg innen yoga. Et kamera stilles opp så det kan filme kroppspositurene til personen, og applikasjonen analyserer bildet. Ut i fra analysen blir det gitt tilbakemelding på yogastillingen og forbedringspotensialet.

Interessen min for yoga startet for noen år tilbake. Siden det har jeg vært på mange yogatimer i Norge, utlandet, i svette gymsaler, på toppen av fjell og hjemme ved å se på instruksjonsvideoer på YouTube. Det har vært en ting jeg har savnet, og det er muligheten til å få kontinuerlig tilbakemelding på om det jeg gjør er riktig underveis. Derfor ønsket jeg å utvikle noe som gjør nettopp dette. En personlig digital instruktør som ser hva du gjør og gir deg tips underveis i økten.

 

Styrker kropp og sinn

Yoga er en flere tusen år gammel aktivitet som er blitt praktisert i mange land og religioner. Yoga har et sett med bevegelser og meditasjonsteknikker som bidrar med å styrke kropp og sinn. De siste årene har det blitt stadig mer populært for personlig utvikling. I dag finnes det forskjellige yogastudio over alt i hele verden og nesten alle treningssenter tilbyr yogatimer. Det finnes også utallige ressurser på internett for å lære seg mer om yoga, blant annet tekster, filmer og kurs. Disse metodene blir fort upersonlige og legger ikke til rette for korrektur og personlig oppfølging underveis. Privattimer kan fort bli kostbart for mange.  Dette ligger til grunn for idéen jeg fikk om å utvikle en digital yogainstruktør som er kunstig intelligent.

 

Kunstig intelligens

Kunstig intelligens handler om datamaskiner gjør oppgaver som for et menneske ville krevd intelligens. I dette prosjektet ønsket jeg å gi en datamaskin noen av de egenskapene en menneskelig yogainstruktør har. De menneskelige aspektene YogAline har er syn, gjenkjenning og tale. I utviklingen av dette YogAline ønsket jeg å utnytte potensiale i noe de fleste har tilgjengelig: en mobil, tablet eller datamaskin. Synet er gjennom kameraet og gjenkjenningen er en metode for å sammenligne bilder som er koblet til via internett og tale vil komme fra mikrofonen enheten har.

YogAline bygger på grunnprinsippene innen yoga, som handler om å få kontroll og være tilstede i egen kropp. Den skal hjelpe deg å rette opp i positurer og veilede underveis i din økt ved å gjenkjenne hva du gjør og gi tilbakemeldinger fortløpende. Øvelse gjør mester, og som med alle andre ting man gjør handler det om å opprettholde kunnskapen kontinuerlig og utfordre seg selv. Hadde det ikke vært fantastisk om du hadde din helt personlige yogainstruktør tilgjengelig hvor som helst, når som helst gjennom din mobil eller pc?


Så hvordan fungerer YogAline?

YogAline er en webapplikasjon som er koblet opp til kamera og høyttaler. Webapplikasjonen er for øyeblikket bygget opp ved hjelp av HTML, CSS og JavaScript. Applikasjonen er også koblet opp til skytjenesten IBM Watson, som analyserer bildeinput. Watson vil returnere en verdi for hvor sannsynlig det er for at personen på bildet gjør en gitt stilling. En respons på bildet vil da komme i form av tips til den stillingen med syntetisk tale. Det applikasjonen klarer å gjøre nå er, ta bilde, analysere, returnere en verdi for sannsynlighet og spille av et samsvarende tips for å hjelpe til brukeren. Dette er en prototype som fremviser konseptet av en digital lærer.
 

Figur: Teknisk oppbygging av YogAline. En webapp laget med HTML, CSS og JavaScript som er koblet opp med skytjenesten IBM Watson, kamera og mikrofon.

Figur: Teknisk oppbygging av YogAline. En webapp laget med HTML, CSS og JavaScript som er koblet opp med skytjenesten IBM Watson, kamera og mikrofon.

 Det du må gjøre for å bruke applikasjonen er:

1.     Åpne applikasjonen YogAline på din telefon/laptop.
2.     Rigg deg til med matte og slik at kameraet peker mot deg.
3.     Start med yogarutinen din.

Det YogAline appen gjør er:

4.     Kameraet ser hva du gjør
5.     Den vil leite gjennom bilder av positurer for å finne en match til hva du gjør.
6.     Så vil den gi tilbakemelding på forbedringer eller andre tips som er relevant til   det du gjør gjennom stemme.

Demo av prototypen av Yogaline. Dato: 7.12.17

Demo av prototypen av Yogaline. Dato: 7.12.17

Kan ikke erstatte mennesker

YogAline har fortsatt en lang vei å gå for å kunne erstatte en menneskelig yogainstruktør.  Det å kunne gjenkjenne gjennom syn og lære av tidligere erfaringer er fortsatt en menneskelig egenskap som er svært vanskelig for en datamaskin å gjøre. Yoga er svært komplekst og selv for et menneske vil det ta mange år å få alle teknikker på plass. I dag vil det nok neppe klare å ta over et helt samfunn av yogainteresserte, men jeg tror at i fremtiden vil noe lignende til dette bidra til at flere får mulighet til å bli den beste utgaven av seg selv.